A polinéz kultúrák ősi gyógyító technikái közül a ma-uri mellett Magyarországon is egyre ismertebbé válik a Hawaiiról származó lomilomi masszázs. A lomilomi több, mint egy szimpla masszázstechnika, “sokkal inkább egy valódi szakrális művészet, úgy is nevezhetnénk, hogy a gyógyító érintés művészete.” (integratedlomilomi.hu) Nemcsak arra képes, hogy ellazítsa izmainkat és ezáltal testi szinten regeneráljon, hanem arra is, hogy segítségével érzelmi elakadásainkon és lelki blokkjainkon dolgozzunk, miközben energetikai rendszerünket is egyensúlyba hozza. 

A lomilomi masszázs egyfajta szertartásos jelleggel bír: a masszőr jellegzetes fogásokat alkalmazva, sajátos mozdulatokkal és légzéstechnikával dolgozik. Templomi eredetű technika, szakrális, tisztító szertartások hagyományából alakult ki. Eredetileg szent helyen, templomi oltáron végezték a kezeléseket. A masszázs során a lomit adó mozdulatait a hawaii hula tánc lépései segítik, teszik lággyá, harmónikussá és áramlóvá. A kezelést áldás nyitja és zárja, emellett maga ez a táncos jelleg is ad egyfajta szertartásosságot a masszázsnak, miközben segíti a masszőr elmélyülését, ráhangolódását a masszázs folyamatára. A lomilomiban többnyire alkarral masszírozunk, aminek következtében a masszőr és a vendég közötti távolság sokkal kisebb, mint más masszázstechnikákban. A testközelségből adódóan a masszőr leginkább azt az egy testrészt látja, amelyet éppen masszíroz, ez megkönnyiti számára, hogy teljes mértékben az éppen kezelt testrészre és a végzett mozdulatra tudjon koncentrálni. Miközben folyamatosan lélegzik, nyitott szájjal, “ha” hangot hallatva hangos kilégzésekkel kíséri mozdulatait. Egyaránt dolgozik gyengéd érintésekkel, simításokkal, hullámzó, ringató mozdulatokkal, és ahol szükség van rá, erőteljes, teljes testsúlyos nyomással. A masszázs egészét azonban a lágy, nőies, szeretetteli, gyógyító energiák határozzák meg.

A hawaii gyógyítók, a kahunák tanításai szerint a testünket és lelkünket átjáró energia természetes formájában hullámszerűen mozog; ha ez a hullámmozgás megszűnik, az energia megreked, ez pedig betegséget okoz. Ha elveszítjük harmonikus együttműködésünket a környezetünkkel, a létre jövő diszharmónia, a szeretetteli kapcsolódás hiánya tüneteket okoz a fizikai testünkben is, ezt nevezzük betegségnek. A lomilomi masszázs során a masszőr teljes szívvel fordul a vendége felé, “szerető kézzel” kapcsolódik hozzá a masszírozó mozdulatok során, ezzel segítve a harmónia helyreállítását. Mozdulatainak ritmusa a tenger hullámzását imitálja, ezáltal emlékezteti a testet az egészséges állapotban akadály nélkül áramló energia mozgására, miközben mélyrelaxált állapotot előidézve oldja a testi és lelki szinten kialakult blokkokat.

A hawaiiak számára az egyik legfontosabb energia az aloha megtartó és gyógyító energiája. Amikor alohával köszöntjük egymást, kifejezzük a másik felé, hogy “itt és most megosztom veled a bennem lévő szeretetet”. Az aloha szó isteni lélegzetet jelent, az isteni jelenlétet mondja ki. A masszőr, lágy, hullámzó mozdulatait a “ha” légzéssel kísérve az embernek az istenivel való összekapcsolódására emlékeztet, miközben mozdulatai során szeretettel burkolja be a masszírozott testrészeket. Ily módon tudja segíteni a belső egyensúly helyreállítását, a mana, az életerő harmonizálását és beindítását.

A lomilomi masszázst eredetileg olyan élethelyzetekben alkalmazták, amelyben a valamilyen váltás vagy változás előtt álló egy gyógyító segítségét kerte. A masszázs során oldódtak azok a blokkok, félelmek és gátak, amelyek akadályozták az átlépést a következő életszakaszba, így ez egyfajta átvezető szertartásként működött. Lomit adni tehát azt is jelenti, hogy segítjük a vendéget abban, hogy saját belső folyamataival dolgozhasson, rátaláljon spirituális erejére és kezébe vehesse életének irányítását. A lomilomi nem puszta masszázs, hanem sokkal inkább gyógyító testmunka, amelynek során attól függően, hogy mennyire tudjuk beleengedni magunkat, egészen mélyre eltemetett traumákat is képesek vagyunk kidolgozni testünkből és a tudatalattinkból. 

A lomilomi ruhátlan, elöl és hátul a teljes testen, az intim részek takarásával végzett olajos masszázs, mely arc- és fejmasszázst is magában foglal. Várandósok kezelésére is alkalmas. 

A hagyományos masszázstechnikákhoz hasonlóan oldja a stresszt, a szorongást, nyugtatóan hat az idegrendszerre, lazítja az izmokat, jobb közérzetet eredményez. Javítja az anyagcserét, serkenti a nyirokkeringést és a vérkeringést, beindítja a méregtelenítést, növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét, támogatja az immunrendszer működését. Az érzelmi területet érintő nehézségek esetén is hatékony segítség lehet, enyhíteni tudjuk vele a félelmeket, az önbizalomhiányt, a nyugtalanságot, a kimerültséget és a fáradtságot, a kiégettség érzését.

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Reject