Az aromás növények gyógyító célra való használata valószínűleg egyidős az emberiséggel; amikor az illóolajak terápiás használatáról beszélünk, többezer éves múltra tekinthetünk vissza. Az illékony anyagoknak a virágokból való, zsíros olajokkal történő kivonásának módszere nagyon régi, a legrégebbi régészeti leletek, amelyek az illóolajkivonás korai formájára utalnak, az ie. 3. évezredből valók. Az ókori nagy kultúrák, Egyiptom, Kína, India, az arab világ mind használtak illatos növényi kivonatokat, az élet megannyi területén: halotti és más szertartásokhoz, kultuszokhoz, az istennel való találkozáshoz, meditációhoz, a test és a lélek megtisztításához és gyógyításához, szépítkezéshez, afrodiziákumként, ételek és italok ízesítésére.

A nagy földrajzi felfedezések idején megélénkülő kereskedelemnek köszönhetően egyre több egzotikus illatalapanyag érkezett Európába, aminek következtében a növények gyógyításra való felhasználásával párhuzamosan fejlődésnek indult a parfümkészítés. A két ágazat azonban véglegesen csak a 20. század elején, a szintetikus illatanyagok létrehozásával vált el egymástól. Nagyjából erre az időszakra tehető Gattefossé működése, akit a modern aromaterápia megteremtőjének tekintünk. Az ő tevékenységének és kutatásainak köszönhetően az első világháborúban már célzottan alkalmazták a desztillált növényi illóolajakat a sérültek gyógyítására.

A huszadik században maga az aromaterápia is több irányzatra szakadt: német, francia és angol metodikára, amelyek az illóolajak használatának különböző módjaira épülnek. A németek a párologtatást és az inhalálást, az angolok a bőrfelületen keresztüli bevitelt, míg a franciák a belsőleg, szájon keresztül történő használatot tekintették elsődlegesnek. A század végén azonban ez a három irányzat újra összeér: a terápiás használat kombinált módot jelent, amelynek során az adott probléma kezelésének leginkább megfelelő használati módot részesítjük előnyben.

Az illóolajak között vannak hatékony gyulladáscsökkentők, kiváló baktérium- és vírusölők, antiszeptikus hatásúak, görcsoldók, fájdalomcsillapítók, antiallergének, nyugtató vagy éppen stimuláló hatással bírók, sejtregenerálók, stb., ezért az aromaterápia hatékony alternatívát nyújt a legtöbb betegség kezelése során. Kiegészítő terápiaként alkalmazhatjuk a súlyosabb betegségekből való gyógyulás elősegítésére, elsődleges terápiaként pedig azokban az esetekben, amikor nem feltétlenül van szükség arra, hogy antibiotikumokhoz vagy más gyógyszerekhez nyúljunk, pl. egy megfázás vagy más, enyébb lefolyású betegség esetén.

Az illóolajak azonban nemcsak a szomatikus síkon jelentkező problémák esetében nyújtanak hatékony segítséget, hanem a lelki-érzelmi területet érintő nehézségek oldásában is. Depresszió, pánik, szorongás, vagy nyugtalan, felfokozott állapotok esetében is alkalmazhatóak, de segítségünkre lehetnek az önbizalommal kapcsolatos problémák, a testképzavar eloszlatásában, vagy éppen az életöröm, a felszabadultság megerősítésében. Önmagunkon végzett spirituális munka során is bevethetjük őket: segítségünkre lehetnek a belső gyermekkel való találkozás, a transzgenerációs problémák oldásának, az elengedés vagy a belső béke elérésének folyamatában.

Nagyon jól alkalmazhatóak az illóolajak olyan esetekben, amikor szelíd gyógymódra van szükség, pl. gyerekeknél és várandósoknál. A gyerekek igen fogékonyak az illatokra, így többnyire könnyű dolgunk van, ha pl. immunerősítés céljából, az alvás segítésére vagy a dackorszak nehézségeinek enyhítésére illóolajakat szeretnénk segítségül hívni. Játékos formában hamar meg lehet velük kedveltetni az aromaterápiát. Autizmusban és figyelemzavarban érintett gyerekeknél komoly eredményeket lehet elérni a rendszeres, személyre szabott használattal: segíthetjük a koncentrációt, csökkenthetjük a dührohamok hosszát, illetve alkalmazhatunk illóolajokat a kommunikációs lemaradás fejlesztése során is. A kismamák számára pedig komoly segítséget nyújthatnak az olajok a szülés alatt azzal, hogy könnyebbé teszik a vajúdást. Mindkét esetben nagyon fontos, hogy pontosan betartsuk a használati szabályokat: csak a biztonsággal használható esszenciákat alkalmazzuk, megfelelő hígításban.

Az aromaterápia hathatós segítséget nyújt azok számára is, akiknek akár egészségügyi, akár ökológiai szempontból fontos a vegyszermentesség, mivel az illóolajokkal folytatott terápiák során a tiszta növényi esszenciákon kívül semmi mással nem találkozik a szervezetünk. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy csak terápiás tisztaságú illóolajakat használjunk, még akkor is, ha csak párologtatjuk őket. A megfelelő, személyre szabott használathoz mindig kérjük aromaterapeuta segítségét.

(Megjelent az Életigenlők című magazin 2020. téli számában)

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Reject